Regele Suediei este Marele Protector al Marii Loji din Suedia

miercuri, 28 octombrie 2009

O preluare de pe pagina personală a Fratelui Fondator
Foarte puţini Fraţi Francmasoni cunosc acest lucru şi, şi mai puţini profani. Dar este adevărat: Majestatea Sa, Carl al XVI-lea Gustaf, Regele Suediei, este Marele Protector al Ordinului Francmasonic Suedez. Dar înainte de a ajunge la acest subiect, delicat aş spune, doresc a vă vorbi despre Ordinului Masonic din Suedia (probabil că se ştiu prea puţine lucruri sau aproape nimic, în Comunitatea Masonică Naţională din România).



Masoneria suedeză practică Ritul Suedez, un rit destul de răspândit în ţările nordice, un rit ce nu se încadrează în caracterul universal al Francmasoneriei practicate în Valea România sau în alte Văi. Spun acest lucru deoarece nu pot intra decât bărbaţii de religie creştină, lucru ce nu integrează, din punctul meu de vedere, şi nu numai, acest rit în cadrul Francmasoneriei Universale, făcând Marea lojă din Suedia, recunoscută de UGLE, o cvasi-masonerie. Ritul Suedez este format din XI grade, împărţite în IV etape, după cum urmează:

1. Gradele Sfântului Ioan (Masoneria Universală) sunt compuse din trei grade - Ucenic, Companion şi Maestru.

2. Gradele Sfântului Andrei (Gradele Scoţiene) sunt compuse din trei grade - Ucenic al Sfântului Andrei, Companion al Sfântului Andrei, Maestru al Sfântului Andrei.

3. Gradele Capitolului sunt compuse din patru grade - Prea Ilustru Frate, Prea Ilustru Frate (atenţie: din cauza traducerii, cele două grade au aceeaşi denumire, iar denumirile lor sunt - Very Illustrious Brethren şi Most Illustrious Brethren), Frate Iluminat şi Prea Iluminat Frate.

4. Prea Iluminat Frate, Mare Comandor al Crucii Roşii.

Ultimul Grad, al XI-lea este deţinut de aproximativ 60 de persoane, din toată Suedia, majoritatea dintre aceştia fiind parte a consiliului de conducere a Ordinului sau foşti membri ai acestuia. Ritul este practicat, în prezent, în Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca şi în Islanda.

Ceea ce descalifică, repet, din punctul meu de vedere, Marea Lojă din Suedia ca parte a Francmasoneriei Universale, este faptul că aceasta nu acceptă decât bărbaţi de religie creştină. Marea Lojă din Suedia se află sub înaltul protectorat al Regelui Suediei în persoana Majestăţii Sale, Carl al XVI-lea Gustaf, şi este condusă de Marele Maestru Anders Fahlman. Fratele Fahlman, născut în data de 17 aprilie 1937, este un cercetător şi un profesor emerit în fizică, în cadrul universităţii Linköping. Marele Secretar este Fratele Anders Grafström.
Revenind la chestiunea delicată a protectoratului masonic, mă face să îmi amintesc de o chestiune masonică naţională, petrecută în perioada domniei Majestăţii Sale, Regele Carol al II-lea, tatăl actualului Suveran Mihai I. Faptul că în ţările nordice Masoneria este legată strâns de familia regală, este un lucru cunoscut, începând chiar cu regulamentul intern al Marii Loji Unite a Angliei.

Dar este un lucru unic, faptul că înaltul protectorat regal este făcut public. Dar o logică pare să aibe: să nu uităm faptul că Masoneria susţine principiile republicane, iar acest rit practicat de Marea Lojă din Suedia, nu este unul total Masonic.
Sursă: www.fondatorapmr.blogspot.com

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica