Prezentarea cărţii "Secrete iniţiatice în Islam şi ritualuri masonice", de Jean-Marc Aractingi şi Christian Lochon

duminică, 18 octombrie 2009

Situaţia dramatică, în care este aruncată o mare parte a lumii musulmane, din motive de instrumentalizare politică a religiei, este adesea considerată ca fiind o redare imposibilă de creare a unor structuri filosofice, corporative sau ezoterice care necesită pace şi disciplină, recunoaştere. Totuşi, aceste structuri se formează în primele zile ale Islamului.

Prin această carte, autorii doresc a pune Islamul într-o lumină a umanităţii şi umanismului. Ca şi în Occident, în cazul în care vechile structuri corporative cu iniţierea lor progresivă, cavalerismul, cercuri de intelectuali, cum ar fi Oxford, au pregătit un focar în Iluminismul de secolul al XVIII-lea, a Masoneriei operative, lumea musulmană a oferit, în diversele sale componente socio-culturale, geografice şi chiar religioase, un rol aparte fraternităţii, breslelor, cavalerismului (futuwwa), aceleaşi posibilităţi de deschidere a unei structuri filozofice şi umaniste.
Jean-Marc Aractingi, Mason de Gradul 33 în Marele Orient Arab şi Mare Maestru de Onoare, provine din sânul Marii Loji a Franţei. Este inginer şi diplomat, lector la fostul ISAA, precum şi la Universitatea din Paris. Este autor a numeroase volume şi se pregăteşte de a lansa o carte despre geopolitica Saudită la momentul Profetului.

Christian LOCHON, fostul ataşat cultural în Orientul Mijlociu şi Africa şi fost director de studii în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studii Avansate în Africa şi Asia Modernă, este membru al Academiei de Ştiinţe a Departmanetului de peste mări. Profesor la Institutul de formare a imamilor Moscheea Mare din Paris, el este autorul volumului "Islamul, religie, filosofie, manipulare politică" (Demos, Paris, 2007).

Pentru a citi cuprinsul acestui volum care ne-a stârnit curiozitatea, vă invităm să accesaţi: Présentation du livre "Secrets initiatiques en Islam et rituels maçonniques" de Jean-Marc Aractingi et Christian Lochon

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica